Waarom importeren we steeds meer autos uit Duitsland?

01-02-2019

Waarom importeren we steeds meer autos uit Duitsland?

pexels-photo-210019

Steeds meer mensen kopen een auto in Duitsland. Daar is meer dan voldoende aanbod aan jonge occasions die goed onderhouden zijn. Uit cijfers van branchevereniging Bovag blijkt dat we vorig jaar bijna 125.000 personenwagens uit het buitenland hebben ingevoerd.

Het aanbod aan jonge occasions is ruim

Het overgrote deel van de geïmporteerde auto’s komt traditiegetrouw uit Duitsland. Als autonatie bij uitstek rusten de Duitsers hun nieuwe auto gemiddeld uit met meer extra’s zoals leren bekleding, navigatiesystemen of parkeersensoren. En waar we in Nederland gemiddeld om de 3 à 4 jaar van auto wisselen is dat in Duitsland in de meeste gevallen al binnen 3 jaar. Daar komt bij dat auto’s in Duitsland goedkoper zijn. Dat feit, samen met dat rijke aanbod aan jonge, goed uitgeruste auto’s maakt een auto importeren uit Duitsland aantrekkelijk. Een besparing van duizende euro's en zelfs tienduizenden euro’s voor de meest luxe modellen is mogelijk. 

Aanbod in Nederland gering

De laatste jaren worden er in Nederland steeds minder nieuwe auto’s gekocht, het aanbod aan jonge occasions in Nederland is daarom relatief gering. De belangrijkste kostenpost waar je rekening mee moet houden bij het importeren van een auto, is de belasting van personenauto’s (bpm) die je in Nederland betaalt. Die neemt af naarmate de auto ouder is en is afhankelijk van de CO2 uitstoot van het voertuig. Toch is het importeren van een auto uit Duitsland natuurlijk wat lastiger dan simpelweg bij de dealer om de hoek langslopen. Volgens de Bovag zijn het dan ook vooral handelaren, dealers en andere gespecialiseerde tussenpersonen die steeds vaker Duitse wagens importeren voor Nederlandse klanten.